top of page
Search
  • Anu Tanskanen

Kielomäellä on hunajaista...

Updated: Feb 28, 2022

Tänään oli se aurinkoinen kevätpäivä, kun polttopuunteon välissä piipahdimme pihakoivikossa kurkkaamassa kotitarhan mehiläispesien kevätkuulumisia ihanassa auringonpaisteessa. Myös pesän asukkaat olivat havainneet auringon lämmön ja kotoisa pörinä tuli vastaan jo kauempaa... Monta kuukautta mehiläiset ovat viettäneet pesässä tiiviinä pallona pesän emoa ja yhteiskuntaa lämpimänä pitäen – nyt aurinko kutsuu myös mehiläiset ulos!


Kielomäen Tilalla Ruokolahdella, viitisen kilometriä valtakunnan itärajalta, on Puotirundin ehkä pienin puoti. Kielomäen emäntä Anu Tanskanen liittyi ensimmäisenä Puotirundiin heti siitä kuultuaan! Pihapiirissä on kunnostettu vanha hirsisauna, jonka tiloissa on sekä Pieni HunajaPuoti että kausittain varustusta vaihtava mehiläistarhaajien työtila. Nyt keväällä on aika varmistaa kesän kaluston riittävyys ja tehdä kunnostustöitä ennen alkavaa uutta satokautta. Puotivierailulla kerromme mielellämme myös sinulle mehiläisten kanssa puuhaamisesta ja mehiläispesän erilaisista tuotteista!


Mehiläistarhaajat Anu ja Timo Tanskanen Pienessä Hunajapuodissa, Kuva: Ari Nakari.


 

Nyt kun luonto ja retkeily lähiympäristössä ovat jälleen osoittautuneet meille suomalaisille suureksi voimavaraksi, kerromme pari hyödyllistä vinkkiä:


Luonnon voimajuoma

Pihapuuhissa, retkeillessä ja esimerkiksi ulkona urheillessa voit hyödyntää hunajan erinomaisia ominaisuuksia urheilujuomana. Hunajan toimivuus urheilujuomassa perustuu sen sokerisuhteisiin. Glukoosi imeytyy nopeasti ja nostaa tehokkaasti veren sokeritasoa. Fruktoosi puolestaan imeytyy hitaammin ja ylläpitää veren sokeritasoa pitempään vakaana. Hunaja sisältää myös kivennäisaineita ja antioksidantteja, ja hunajasta tehty juoma on siedetympää kuin kaupallinen urheilujuoma.

(Lähde: Hunaja.net, Jyväskylän yliopisto 2008 | Heiskanen, Ikonen, Syväoja, & Havas)


Valmistat hunajajuoman näin:

  • 2 rkl hunajaa

  • 0,3 dl sitruunanmehua (ei välttämätön, mutta tuo raikkautta juomaan)

  • ¼ tl suolaa

  • 9 dl vettä

Sekoita aineet – käytännössä jo retkelle lähtiessä, niin hunaja ehtii liueta mukaan. Kielomäestä saat myös valmiin Hunajahörppy-retkijuomapaketin matkan varrella käytettäväksi.


Hunajan – luonnon superherkun – purkitusta Kielomäessä.


 

Mehiläisparvi

Toukokuusta juhannukseen, joskus myöhemminkin, voit nähdä ja kuulla ulkona mustana liikkuvan, kovaäänisesti surisevan mehiläisparven. Tai voit huomata puun tai pensaan oksassa hiljaa pörisevän massan mehiläisiä. Ota tällöin heti yhteyttä pakalliseen mehiläistarhaajaan, joka on velvollinen ainakin yrittämään parven kiinniottoa.


Parvi on mehiläisten luonnollinen tapa lisätä pesäpaikkoja etenkin alkukesällä, kun niiden määrä pesässä kasvaa valtavasti ja pesä uhkaa jäädä liian pieneksi. Ikävä kyllä ne sitten saattavat asettua uuteen pesään ihan väärään paikkaan – vaikkapa kesällä käyttämättömään savupiippuun tai muuhun mukavaan ihmisten rakentamaan koloon... Tarhamehiläiset eivät kuulu hoitamattomina Suomen luontoon, eivätkä ne siellä yleensä talvesta selviäkään.


Oksaan asettunut parvi voidaan taitavasti pudottaa sopivaan siirtoastiaan, ja viedä hoidettuun pesäkalustoon jatkamaan kesää. Ota siis yhteyttä tarhaajaan, niin saadaan pelastettua nämäkin pörrit! Älä yritä tehdä sitä ominpäin, ellei homma ole sinulle tuttua.


 

Liitä Puotirundiin myös Kielomäen hunajarundi


Jos liikut Puotirundilla Etelä-Karjalassa, voit varata Kielomäestä aikaa opastettuun tutustumiseen mehiläistarhalle. Juhannuksesta eteenpäin etenkin lapsiperheille voi olla ainutlaatuinen elämys päästä hakemaan hunajakenno pesästä, ja linkoamaan siitä hunajaa kotiin vietäväksi! Kysäise lisää Kielomäestä!


Hunaja on kiehtova ja monipuolinen luonnontuote. Lue lisää sen monipuolisista ominaisuuksista täältä.

Pesällä tutustumiskäynnillä ja hunajahommissa.

Comments


bottom of page