top of page

Omatoimirundi Kuopiosta

Kuopiosta  parin päivän puotirundille!

Kuopiosta omatoimirundille Kainuuseen, Itä-Suomeen ja Järvi-Suomeen. Kainuun vaaramaisemat, Itä-Suomen leppoisuus ja Järvi-Suomen kauniit järvimaisemat valloittavat matkaajan. Kirjailijatarinoita, kaksi Suomen kauneinta tietä, maatilojen viehätystä.

Kuopio -> Kajaani -> Kuhmo -> Nurmes -> Joensuu -> Parikkala -> Ruokolahti -> Puumala -> Anttola -> Pieksämäki -> Kuopio

Kuopiosta ajellaan kohti pohjoista, käydään kolmen jiin Kajjjaanissa tutkimassa Eino Leinon synnyinkodissa kahden kirjailija, Eino Leinon ja Elias Lönnrotin elämää ja Kajaanin rauniolinnalla historian pyörteissä. Keskellä kaupunkia Kauppapihan Puodista löydät mukaan vietäväksi neljän pienyrityksen laadukkaita tuotteita, kuten kainuulaiset käsityöt, pellavatekstiilit- ja sisustustuotteet, lastentarvikkeet, korut ja yrttikosmetiikkatuotteet.

Kajaanista ajellaan Sotkamoon ja siellä voit jatkaa kirjailijoihin tutustumista Veikko Huovisen työ – ja elinympäristöä esittelevässä Huovishuoneessa. Kuumalla kesäsäällä on mukava polskahtaa Hiukan hiekoille uimaan kilometrien pituiselle hiekkarannalle.

Matka jatkuu Kuhmoon ja siellä oiva paikka käydä kahvilla on Kaesan kotileipomo, josta saat mm. aidot Kainuun Rönttöset, ainoana maailmassa. Nam! Mukaan kannattaa ostaa paikan päällä leivottua leipää ja teoksia. Lähistöllä Rusasen Kulma on perinteinen lifestyleen, lasten vaatteisiin, leluihin, lahjatarvikkeisiin, kauneudenhoitoon, askarteluun, harrastamiseen ja sisustukseen erikoistunut pitkän historian omaava puoti. Kaikkea löytyy! Kuhmossa on myös tyylikäs Maesema-puoti, josta löydät vaikka mitä kivaa puusta ja vähän muusta! Kauniit vanerituotteet, kuten puuverhot, kakkukoristeet, taulut ja puukortit, tehdään paikan päällä Kuhmossa.

 

Kuhmosta ajellaan Nurmekseen, jossa suosittelemme tutustumaan Nurmeksen Vanhaan Kauppalaan ja Puu-Nurmekseen. Vanhassa Kauppalassa toimii ihana lahja- ja sisustusliike Kolme Sisarta, täältä löydät värikkään valikoiman lahjaksi ja oman arjen piristykseen. Käy jalkaisin Puu-Nurmeksen alueelle, joka on idyllinen asuinalue Nurmeksen sydämessä. Koivuja, jyrkkiä katuja sekä hyvin hoidettuja puutaloja. Puu-Nurmes on historiallisesti arvokas ja asemakaavaltaan suojeltu kohde. Se on yksi Suomen parhaiten säilyneistä puutaloalueista.

Nurmeksesta Joensuun suuntaan ajellessa voi piipahtaa kansallismaisemassa Kolilla. Joensuussa on upea matkailun, käsityön ja kulttuurin yhdistävä Taitokortteli ja siellä Sarustiikka on hurmaava ja huoleton sisustuskauppa, käy peremmälle! Joensuusta pienen poikkeaman päässä Ylämyllyllä on Käsityöyhdistys Lippi, Liperiläisten kädentaitajien käsitöiden myymälä. Täältä ajellaan kohti etelää ja maaseudulla Hammaslahdessa käydään Soinilan Oy maatilalla, täällä pääset toimivalle maatilalle ostamaan mukaan vaikkapa tilan oman sadon mehua.

 

Jatketaan etelään ja Parikkalan eteläpuolella pysähdytään Iloisen Pässin maalaispuotiin syömään, kahville tai ostoksille. Täältä saat mukaan mm. paikallista ruokaa ja lähiseudun tuotteita. Ruokolahdella kannattaa käydä söpössä Pienessä Hunajapuodissa Kielomäen tilalla hakemassa hunajat mukaan. Matka jatkuu Puumalaan, joka mainostaa olevansa Saimaan kaunein. Puumalassa suosittelemme käymään saaristossa, Niinisaaressa ja nauttimaan levähdyshetkestä Ravintola Niinipuun vaahteroiden alla.

 

Puumalasta jatketaan yhdeksi Suomen kauneimmiksi äänestetyistä teistä, Lietveden maisematietä pitkin kohti Anttolaa ja käydään siellä maalaismaisemissa Raijan Aitassa marjatilalla, pellavapuodissa ja kesäkahvilassa. Mikkelissä kannattaa ehdottomasti piipahtaa uudessa sodan ja rauhan keskus Muistissa, tämä vaikuttava museo kertoo sodasta edistääkseen rauhaa.

Paluumatkalla käydään vielä Pieksämäellä hankkimassa vaatevarastoon uudet vaatteet monipuolisen virkeästä Aritean myymälästä. Tästä onkin hyvä palailla takaisin Kuopioon.

Hyvää Puotirundia!

Tarkasta aukioloajat aina kunkin toimijan omilta sivuilta.

bottom of page